Lediga lokaler Värmdö

Kontors & Lokal Blogg

Vad avgör priset på en bostad?

Det finns många faktorer som avgör vad det slutgiltiga priset för en bostad kommer att bli. Den enskilt största faktorn är läget. En lägenhet på Östermalm i Stockholm säljs nästan alltid för mer än en lika stor lägenhet ute på landsbygden. Att fysiskt flytta lägenheten från glesbygden till exempelvis Östermalm är dock praktiskt taget omöjligt, och skulle kanske inte heller bli en särskilt stor vinstaffär. Så vad är det egentligen man kan påverka? Här ger vi några exempel:

Insynen

Insynen är en ganska liten men betydande faktor. Att ingen kan se in i lägenheten är något som kan höja värdet en del. Många är helt enkelt beredda att betala lite mer för en lägenhet där insynsskyddet är gott. Med det sagt finns många lägenheter som säljer för höga priser som också har mycket insyn. Så kan till exempel vara fallet om den ligger i ett mycket attraktivt läge, till exempel i Södermalm eller Östermalm i Stockholm.

Badrumsrenovering

Om en badrumsrenovering nyligen har skett, till exempel på Östermalm, kan det öka värdet på bostaden. Om potentiella köpare på visningen börjar fundera på att badrummet är lite slitet, och att de kan behöva göra en badrumsrenovering själva inom en överskådlig framtid, kan drastiskt sänka köpviljan. Åtminstone kan det sänka den summa som köparna är villiga att lägga. Badrumsrenoveringen bör samtidigt ske så att badrummet blir neutralt och tidlöst. Om det görs alltför personligt finns en risk att det snarare sänker värdet än höjer det.

Köksrenovering

Även en köksrenovering kan höja värdet på en bostad, och ofta mer så än en badrumsrenovering. I stort beror dock (precis som med en badrumsrenovering) på förutsättningarna. Använd neutrala färger och försök renovera köket på ett sätt så att även framtida köpare kan göra det personligt för dem.

Det kan räcka med ganska små åtgärder för att höja värdet på huset med hjälp av en köksrenovering. Om du byter luckor i köket samt en bänkskiva, finns potential att trissa upp priset med flera tiotusentals kronor.

Utsikten

En bra utsikt är värdefullt för många och kan höja värdet på bostaden – oavsett var den ligger. Ligger bostaden till exempel i Östermalm finns en chans att värdet höjs ännu mer, procentuellt sett, än om bostaden ligger ute på landsbygden. Om utsikten dessutom kan avnjutas från en balkong, som är en värdeökande faktor i sig, kan det slutgiltiga priset bli ganska högt. Särskilt högt blir det om balkongen ligger i söderläge. En balkong höjer dock nästan alltid värdet med ganska bra summor, även om den skulle vara i norrläge med utsikt mot en innergård.

5 Oct 2017

Välkommen

Letar du efter en bra lokal eller en bra hyresvärd i Värmdö eller Stockholm? Välkommen till vår blogg för Kontor och lokaler! Vi riktar in oss mot fastighetsägare och företagare, men det finns säkert fler där ute som lockas av vårt informativa och spännande innehåll.